Teakdek - reparatie en onderhoud


Hoe mol je professioneel een teak dek’ is verreweg de meest gelezen blog op deze site. Hopelijk om te voorkomen en niet om het ook te doen. Nu het verhaal over het herstel. Het dek was mishandeld met ontweringswater waardoor er 6 mm teak verdwenen was. Gelukkig was het oorspronkelijk 12 mm en herstel mogelijk.

Het teak is bij de bouw met epoxylijm op het dek aangebracht en met schroeven vastgezet. Van veel schroeven waren de  teak afdek proppen weg en ook een deel van de rubbers was weggesleten. De verdwenen rubbers zijn geen mooi gezicht maar kunnen geen kwaad. Door de epoxylijm kan tussen de teakdelen geen lekkage ontstaan.

De verdwenen proppen zijn wel een probleem. Deze dichten de schroeven af tegen indringend vocht. De schroeven zijn door het dek de gebo
ord en sluiten redelijk af maar zijn niet absoluut waterdicht. Waar de proppen verdwenen waren bleef telkens rond de schroefkop water staan wat in het hout trok met alle risico van dien. 

De behandeling van het aangetaste teak en het onderhoud wordt onderaan dit blog beschreven.
Dar waar de proppen helemaal weg waren konden de oude schroeven er zo uitgedraaid worden. Veel proppen waren slechts gedeeltelijk weg en moesten verder verwijderd worden. Om te voorkomen dat er stukjes van teakdek uitbraken beste het beste om met een kleine scherpe schroevendraaier de prop net binnen de rand in te tikken en dan voorzichtig uit te steken. De schroefkoppen zaten ook vaak nog vol lijm die er uitgepeuterd moet worden, en monnikenwerkje


Daarna werd het simpeler. 

Althans nadat er een oplossing gevonden was voor het uitboren. Rechtstreeks met een 10mm boor ging niet. Te onnauwkeurig en teveel kans op het uitbreken van het dek. Een opzetverzinkboor met aanslag werkte uitstekend. Ze zijn legio te koop het is alleen even zoeken om er een te vinden met een boor die dun genoeg is en een verzinkboor van 10 mm. Geen idee meer waar ik de mijne vandaan heb. Het boortje van 3mm en heb ik afgeslepen waardoor het niet te diep in het dek komt. Het boortje lijnt de verzinkboor keurig uit en zo kan heel precies het oude gat dieper gemaakt worden.  De nieuwe schroeven zijn platkoppen en 4 bij 25 mm en hebben voldoende grip in het onderliggend dek. Ik verzink het gat zo diep dat er boven de schroefkop 2,5 tot 3 mm overblijft. Dat is  diep genoeg om te kunnen afdoppen.

De stappen zijn eenvoudig.

1.      Schroeven, proppen en gaten ontvetten met aceton,
2.      Het schroefgat vullen met lijm,
3.      Schroef aanbrengen, niet te hard aandraaien, vast is vast genoeg,
4.      Lijm op schroefkop en de randen van het gat aanbrengen,
5.      Houten prop inslaan en de lijm een dag laten uitharden
6.      Uitstekende dop verwijderen, opties hiervoor zijn;
a.      Zijn het er heel veel en is er de ruimte dan werkt een elektrische schaaf die zo ondiep is ingesteld dat die net niet uitsteekt heel snel.
b.      Ik heb een multitool gebruikt met plat zaagblad. Die komt ook in kleinere hoekjes.
c.      Met een beitel wegsteken gaat ook, duurt alleen iets langer.
7.      Licht naschuren.

Als lijm heb ik Bison woodmax contruction gebruikt.
Nooit met een hogedrukspuit

Behandeling en onderhoud teakdek

De eerste prioriteit was om de restanten van het ontweringswater ofwel oxaalzuur te verwijderen of te neutraliseren. Het oxaalzuur verteerd het teak en vreet het steeds verder weg. Na zoeken en navragen heb ik het dek meerdere malen met een soda oplossing schoongemaakt. Een onbekende eigenschap van natriumbicarbonaat - beter bekend als soda – is dat het zuren neutraliseert waarbij onschadelijke bijproducten, zoals zout en koolstofdioxide, ontstaan.
Onderhoud hierna is simpel. Vergeet alle middeltjes. Er zitten vast goede tussen maar waarom geld uitgeven als het ook met gewoon zout kan. Als de vervuiling erger is kan een oplossing van soda met groene zeep gebruikt worden.

Gebruik zachte borstels en werk zoveel mogelijk met de draad van het hout mee. Bij een erg vervuild dek gebruik ik rubber borstels.

Deze borstel kunnen nooit tussen de nerven komen en daardoor met veel krach op het dek geduwd worden om het schoon te maken.



2 opmerkingen:

  1. waarom zet je de schroeven terug in het teak deck? deze hebben enkel als functie het vasthouden van het hout tijdens het verlijmen. kan je dan beter niet het gat uitboren tot in de polyester, daarna (deels) opvullen met epoxypolyester, en dan de houten stop erin?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Er van uitgaande dat de lijmlaag overal volledig in takt is, is dat een goed en sneller alternatief. Voor de zekerheid heb ik de schroeven terug gezet. Mogelijk was dat geheel overbodig.

    Dank voor de reactie.

    BeantwoordenVerwijderen