Hoe mol je professioneel een teakdek



De Swinde heeft een teakdek. En een tak dek heeft zo zijn voordelen. Los van de uitstraling is het van nature antislip ook als het nat is. Daarnaast kan het tegen een stootje en isoleert het.
Elk dek moet je onderhouden en schoon houden. In de winter wordt een teakdek groen. Er zijn allerlei middeltjes voor te koop. Mijn aanpak (van broer geleerd) is met zout water en een zachte borstel schoon maken. Op ernstiger plekken doet warm water met soda wonderen. 

Teak is van nature vet en is daarom zo weerbestendig. Het vet van het teak zit in de zachtere nerven, uit den boze is dus om er een hogedrukspuit op te zetten. Je spuit de zachtere nerf weg en daarmee de eigen bescherming van het teak. Het oppervlak wordt ruw waardoor er vuil in achter blijft en het teak sneller smerig wordt. En zo heb je een vicieuze cirkel gecreƫerd.

Professionals kunnen het nog bonter maken heb ik gemerkt. De vorige eigenaar heeft het onderhoud uitbesteed aan een scheepswerf. Een map met alle documentatie zat bij de overdrachtsdocumenten. Zo ook een specificatie van het jaarlijks onderhoud met daarop terugkeren elk jaar liters oxaalzuur ofwel ontweringswater. Daarmee is het dek behandeld. En ja na zo’n behandeling heb je een prachtig egaal gebleekt dek. 

Echter oxaalzuur lost niet allen het vet op maar tast ook de rest van het hout aan. Er zit een zilverkleurige bovenlaag op het hout die gewoon verteerd is. En diepe groeven in het hout waar de zachte nerven zijn verdwenen. Dus twee keer zo erg als een hogedrukspuit. Niet alleen de zachte delen verdwijnen maar ook de harde nerven verteren. 

10 jaar lang zo een dek behandelen en 5 tot 7 mm teak is verdwenen. De rubbers steken er bovenuit en veel van de proppen boven de schroeven zijn weg. Zonde en schandalig, eigenlijk zou ik de naam van de firma hier moeten noemen.

Op de foto zie een aangetast stuk dek met de rubbers die er bovenuit steken, maar ook de bovenlaag die gewoon los komt als witte draadjes. Als je het dek goed schoon maakt komt er gewoon een soort pap van houtvezels van af.
De tweede foto is zoals een gezond dek van 30 jaar oud er uit hoort te zien.

Zie hier voor het blog over reparatie en onderhoud.
10 jaar lang teak behandelen met oxaalzuur

Een gezond 30 jaar oud teakdek.

3 opmerkingen: