Stroomvoorziening – de boord accu’s



Toen ik het schip kocht waren de accu’s op sterven na dood en die moesten vervangen worden. Met als uitgangspunt dat ik langere tochten ga maken nagedacht over de stroomvoorziening. Mijn eis was het twee tot drie dagen kunnen uithouden op de accu’s zonder bij te laden. Het geschatte verbruik van de Swinde was zo’n 75 Amp/uur per dag op 12 Volt. Gebaseerd op de hele dag de koelkast aan, een paar uur de computer, gebruik van drink- en vuilwaterpompen en niet al te krampachtig met verlichting en andere kleinere zaken. Voor drie dagen is dat 225 Amp/uur. Bij accu’s die je tot 30% kunt ontladen moet 70% overeen dan komen met 225 Amp/uur. De benodigde accu capaciteit wordt dan 320 Amp/uur. Het zijn twee AGM accu’s van 180 Amp/uur geworden die pasten goed op de plek die ik voor ogen had en een beetje extra kan geen kwaad.


De tweede vraag was hoe laad ik ze op en bij.
Walstroom is relatief voordelig en vaak inbegrepen in de liggelden. Dan zijn er nog drie gangbare energie leveranciers voor dit soort  zeilschepen.

Zonnecellen. Daar heb ik niet voor gekozen. De enige voor de hand liggende plek is net achter het luik waar het oude reddingsvlot zat zo’n 0,3 m2. Daar kan een zonnepaneel op van 50 Wp met een gemiddelde opbrengst van 17 Amp/uur per dag nog geen kwart van mijn verbruik. Voor een robuuste uitvoering die beloopbaar is en (zee) water bestendig paneel met regelaar kom je al gauw op de 600 Euro.

Windgenerator. Ik hoor er hele wissenlende geluiden over. En bij de boten die er eentje hadden en waar ik naast lag, vond ik ze nogal lawaaierig.  De prijzen beginnen bij 600 euro en lopen rap verder op.  Al met al heb ik het niet serieus overwogen.

Dynamo. Zodra de motor draait worden de accu’s opgeladen vanuit de dynamo. Mijn mazzel is dat er een nieuwe motor in het schip is gezet met een dynamo die 115 Amp kan leveren.  AGM accu’s kunnen maximaal met een stroomsterkte van  30% van hun capaciteit geladen worden. Met 360 Amp/uur accu’s zou dat 120 Amp moeten zijn.

De dynamo is mijn keuze geworden. Het ding zat er in en dus geen extra kosten, montage, bedradingen en complexiteit. Aangevuld met een walstroom lader van 30 Amp die in één nacht de volledige capaciteit kan bijladen. En mocht ik langer dan 3 dagen geen walstroom hebben en ook niet voor het varen de motor gebruiken dan zou ik één uur per dag stroom moeten draaien met de scheepsdiesel
 
En hoe werkt het voor als nog in de praktijk gebaseerd op  drie maanden onderweg zijn. Walstroom is in Denemarken in alle havens aanwezig en 9 van de 10 keer inbegrepen in het liggeld. Daar waar het niet inbegrepen is koop  ik het pas de tweede of derde dag.

De dynamo laad de boord accu;s met maximaal 60 Amp/uur bij. Ik vermoed dat de accu’s gewoon niet meer opnemen en dat het niet aan de dynamo ligt. Ik lig regelmatig voor anker en ook meerdere dagen achter elkaar. Maar ook dan worden er stukjes op de motor gevaren. Als accu monitor heb ik de Mattman Pro van Mastervolt die ook statistieken bijhoudt en daar komen de volgende gegevens uit, naar boven afgerond;

·        Gemiddelde ontlading van de accu’s tot ze weer vol geladen worden = 25 % = 90 Amp/uur
  •  Diepste ontlading = 60%
  • Totaal onttrokken ampères = 3950
  •  Aantal 25% ontladingen is 3950 / 90 = 44 is 15 per maand
En wat zeggen deze cijfers;

Die 75 Amp/uur per dag blijkt iets aan de hoge kant, het is eerder 60. Dus de gemiddelde ontlading is 1,5 dag. En dat klopt wel. Een op de drie dagen wordt er zeker gevaren en een op de drie dagen lig ik aan de walstroom. De diepste ontlading is ruim onder de 70% en dat is netjes. Een keertje boven de 70% is ook geen probleem maar verkort wel de levensduur van de accu’s.

Deze accu’s kunnen 1400 keer 25% ontladen worden en dan zijn ze op. Wat betekent dat ze 90 maanden dit gebruik aan kunnen. Dus 15 jaar lang  6 maanden per jaar weg.  Ofwel ik ga ze niet verslijten.

En tot nu toe heb ik nog geen stroom hoeven bijdraaien.
Dus al met al werkt het goed uit en ben ik best tevreden. Het is een simpele oplossing zonder extra complexiteit en kosten. En het is een financieel aantrekkelijke oplossing. De twee AGM Beaut  accu’s waren 580 euro. Met windenergie of zonnecellen had je iets kleinere accu’s kunnen kiezen maar niet veel want ook dan is opslag van energie handig. Ik heb nog nooit stil liggend stroom moeten draaien met de motor. Mogelijk wordt dat volgend jaar anders in Estland en Letland. 

Het is geen groene oplossing. Maar het zijn wel kleine beetjes groene energie. De zonnecel zou  een 6 kilowatt/uur per maand opleveren. Door op mijn boot te leven en daarmee efficiënt met energie verbruik om te gaan, bespaar veel meer.

1 opmerking:

  1. Een leerzaam college, Bob. Veel plezier samen, de komende tijd, met Maaike. Haar woning is in goede handen.
    Goede vaart!

    BeantwoordenVerwijderen