Enkhuizen – Harlingen



13-6-2017 Enkhuizen – Harlingen, 36 Nm, West 3-4 Bf, Zon

10 uur weg. Eerst nog even nieuwe reeflijnen in het grootzeil gezet. En vervolgens het IJsselmeer op. Mooie halfwinder en met vol tuig  met een gemiddelde van 7,5 knoop richting afsluitdijk. Probleemloos de sluis door en het zoute water van het wad op richting Harlingen. Voor Harlingen ligt een ondiepte in de geul “Boontjes”. Volgens de berekening van Ben konden we er tot 5 uur in de middag overheen. Met wat speling natuurlijk en ruimte voor wat golfslag. Vastlopen daar met vallend tij is geen goed idee. Er bleef ruim 1,5 meter water onder de kiel over toen we er om ½ 5 overheen gingen.

Zout stromen water met ondieptes maakt je wel alert. Het toont en voelt ook anders dan binnenwater, machtiger en indrukwekkender. Met enkel de Genua en de motor bij waren we in 1,5 uur in Harlingen. Leuke havenstad met oude straatjes, veerboten, grote bruine vloot en vandaag als attractie een

straat vol kaatsende Friezen.

1 opmerking:

  1. Het klinkt fantastisch Bob, je hebt aan Ben een goede scheepsmaat, of noem je dat anders? Hij kan in elk geval goed rekenen. Niet vastgelopen. Waarom heet dat ondiep eigenlijk 'Boontjes'?

    BeantwoordenVerwijderen