Vier weken op de Deense wateren,



Vier weken al weer, zelfs een paar dagen meer, dat ik op de Deense wateren rondvaar. Het begint rap vertrouwd te worden, ik ga me er op thuis voelen en er zelfs van houden. Onze Zeeuwse wateren vind ik prachtig, zout, wijds en mooie haventjes, maar het haalt het niet bij hier.


Het water is 10 keer zo groot en er zijn 3 keer minder Denen dan Nederlanders. Dus het is 30 keer zo rustig. Stukken water die groter en ruimer zijn dan het IJsselmeer, waar je rustig een rak van 4 uur kunt uitzetten, je zeilen kunt trimmen en op de voorpunt kunt gaan zitten om van je af te staren, terwijl het schip rustig doorvaart. Veel beschutte baaien (fjorden heten ze hier) om te ankeren midden in de natuur en vaak met maar een enkel bootje in het zicht. Het landschap is glooiend, met regelmatig recht uit het water oprijzende oevers en beboste eilandjes.
Veel oude karakteristieke stadjes. De havens zijn vaak een combi van jacht- visser- en veerhavens, waardoor een mix van activiteiten ontstaat en daardoor veel boeiender zijn dan de moderne marina’s. Gisteren in de haven van Femø een paar uur op het dek zitten kijken naar wat er zich daar allemaal afspeelde.  Veerbootjes met net zoveel tractoren als auto’s er op en een behulpzaam vissersbootje dat een te luxe Duits zeiljacht even ‘helpt’ met aanleggen. Natuurlijk loopt zo’n klein haventje aan het eind van de dag vol en wordt het stapelen, maar ook dat heeft wel wat.

 In al die weken niet één keer hoeven wachten voor een sluis of brug. Getijden zijn hier nauwelijks en alles is zout water dus weinig behoefte aan sluizen met alle rompslomp van dien. En alle bruggen van enig belang zijn minimaal 25 meter hoog. Waarom is me niet geheel duidelijk. Beroepsvaart is er nauwelijks en zoveel zeilbootjes zijn er ook niet. Misschien voor de marine, een van de grotere marine havens ligt aan de westkant van Sjaellland tegenover Fyn, middenin Denemarken dus.

Voor mij, die van rust en ruimte houdt en liefst niet al te ver vooruit plant een heel plezierig zeilgebied. Er is altijd binnen een paar uur zeilen wel een leuk haventje te vinden en als het lekker loopt vaar je gewoon door....

2 opmerkingen:

  1. Ja het is echt een heel mooi gebied. Francis en ik hebben genoten en zijn van plan om volgend jaar op eigen kiel Denemarken te verkennen. We hebben nadat we een week heerlijk met de Swinde hebben gezeild een prima week in B&B's doorgebracht. Leuk om te zien hoe groot de verschillen tussen Fyn, Sjealand en Jutland zijn! Alledrie leuk en toch totaal anders. Ben

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ben,
      Ik zie nu pas je reactie. Goed om te zien dat jullie het naar je zin hebben gehad en Denemarken is bevallen.

      Verwijderen