Verwaaid met Marvin



Eergisteren is Marvin opgestapt na een lange  auto reis. Gisteren van Holbaek naar Odden gevaren. Eerste stuk op de motor maar het tweede stuk nog lekker kunnen zeilen. We liggen hier op het noord - westelijkste puntje van Sjaeland als laatste stop voor de oversteek naar Jutland, naar Grenaa. Maar de wind zette door en liep hier al op naar ruim 20 knopen. En dan is het hier lager wal en Grenaa is rechtstreeks richting het lage druk gebied. Dat zag ik niet zitten dus een dagje verwaaid.

En niet op een verkeerde plek. Het is hier; mooi is niet het goede woord, armoedig ook niet dus het zal wel karakteristiek zijn. Een oude vissers en mariene haven waar ruimte gemaakt is voor zeilbootjes en een piep klein dorpje.

Eerste missie vanochtend was takeldraad voor Marvin, die had het op zich genomen om het stuurwiel af te takelen. Geen winkel voor bootbenodigdheden natuurlijk. Maar er stond een man in overal vissersnetten te herstellen. Lijntje laten zien wat we zochten en dan s.v.p. 40 meter. Hij sprak uitstekend Engels herkende de Nederlands taal onmiddellijk. Sluipdoor kruipdoor naar een keet waar drie mannen om 10 uur al aan het bier zaten, maar wel een rol prachtig nylondraad van 3 mm hadden. Kosten 4 bier, voor ons omgerekend 20 kronen.




Marvin takelen en ik heb weer 30 doppen in het teakdek vervangen en een nieuwe dirk c.q. kraanlijn gemaakt. Gezellige handarbeid terwijl de wind alsmaar harder en harder over de buiskap waaide. Voor de lunch de plaatselijke viswinkel bezocht. De gerookte makreel en zalm stond nog warm na te dampen midden in de winkel. Zalig, de lekkerste zalm ooit. Meteen maar op het avond menu gezet. 


Morgen wordt de wind wat minder en draait van zuid naar zuidwest.  Dus met een beetje mazzel een halfwinder en anders aan de wind, naar de overkant. Het zal wel een hobbelig tochtje worden. Marvin kijkt er naar uit en ik ook.

1 opmerking: